Det är dagen efter Askeröds första skördefest. Som medverkande i gruppen bakom festen känner jag mig fortfarande full av energi, på gränsen till manisk. Det blir oftast så i situationer när många bollar flyger i luften och alla behöver kontrolleras. En elsladd behöver dras, en soppslev rengöras, en bok säljas, en tipspromenad rättas, ett godisregn kastas. Hjärnan rusar och har ännu inte kommit till vila. Men kanske är den maniska känslan, den som fortfarande finns kvar, också resultatet av att skördefesten gick så bra. En fröjd för oss bakom arrangemanget och förhoppningsvis också för alla utställare och besökare som kom till Askeröds idrottsplats.
I syfte att ge en inblick i arbetet bakom skördefesten och för egen del sammanfatta vad som hänt under de senaste veckorna vill jag här delge ett recept för en lyckad skördefest. Håll till godo!
Säkra finansiärer
För vår del var vi lyckligt lottade att kunna arrangera festen med medel från förstudien Verkstad i byn som Länsstyrelsen och Region Skåne finansierat.
Skapa en driftig festgrupp
Angela Spencer, som varit projektledare för Verkstad i byn, har under förberedelserna till festen fått eftertrycklig hjälp av Henrik Svensson, damtränare i Askeröds IF. De två har under flera veckor varit i kontakt närmast dagligen och har tillsammans visat kraften som finns i samarbete mellan kreativa själar. Detta gäller för Angela och Henrik som personer, men i sammanhanget vill jag lyfta att det också gäller föreningarna som de representerar. Askerödsbygdens byförening och Askeröds IF kan ha enorm kraft när de gör saker tillsammans.
Arbeta och ha kul!
För att skapa återkommande arrangemang krävs att förberedelserna är roliga. Är de inte det så kommer personerna bakom inte vilja göra det fler gånger. Under förberedelserna har Angelas hem under stundom förvandlats till en ateljé. Det har förberetts plantor till försäljning, målats blommor på papptallrikar och sytts vimplar. Någon kanske tycker att det låter jobbigt, men visst finns det ändå en glädje i att förbereda något som ska göra byn vackrare och människor glada?
Vidare har vi tagit med barnen på äventyr: när vi skulle köpa grönsaker till skördefestens soppa åkte vi till ”Den gamles gård” i Sniberup. Tillsammans sprang vi i de ekologiska odlingarna och bunkrade svartkål och morötter – ett nöje snäppet bättre än ett tivoli. Och visst har det varit roligt att göra efterforskningar bland lokala producenter. Plötsligt har vi fått kontakter vi inte hade förut, med allt ifrån bageri i Önneköp och gårdsbutik utanför Löberöd till glassförsäljare i Hörby. Det finns så många i vårt närområde som håller igång viktiga verksamheter och det har varit fint att lära känna dem.
Hitta rätt hjälp
Även om festgruppen kan vara liten så är det avgörande att det finns människor som vill hjälpa till. Till denna fest kunde vi till exempel helt lita till familjen Westergrens trygga handlag vid äppelmusten, vi kunde får hjälp av alla de personer från Askeröds IF som vet hur saker fungerar på idrottsplatsen, vi fick traktor och hölass förnämligt framfört av Anita Ahlberg, vi kunde anordna ponnyridning tack vare familjen Gren-Biossoneau, vi fick historisk guidning av Pernille Gooch och fina insatser från flera personer i byföreningens styrelse. Fler kunde nämnas. Det är verkligen glädjande och förenat med en härlig styrka när så många människor har så mycket att erbjuda. Tillsammans gör vi Askerödsbygden till en bra plats, både för skördefester och att bo på.
Lita på turen
För trots alla förberedelser skulle skördefesten kunnat bli en mindre angenäm upplevelse – om det inte varit för vädret. Det är inte ofta som högsommarvärme anländer lagom till 22 september, men denna gång hände det. Så själv kommer jag minnas skördefesten med stor glädje och tacksamhet. Till alla som hjälpte till, utställare, besökare och de högre makter som gav oss sommar igen. Med kämpaglöd och tur blir allt bra!