Välbesökt byadag

Under nationaldagen firades traditionsenligt Askeröds byadag på Askeröds idrottsplats Kyavallen. I år var det många som tagit sig dit, kanske för att det också erbjudits trädgårdsvisning hos Gun och Sigurd Nilsson före (text och bild från detta finns nedanför detta inlägg). Stärkta av god mat, tårta och, inte minst, gott sällskap var det nog många som efter denna dag var redo att möta sommaren!

Trädgårdsvisning hos Gun och Sigurd Nilsson

Under nationaldagen erbjöds det ett par olika aktiviteter i Askeröd. Först ut var Gun och Sigurd Nilsson som bjöd in till visning av sin vackra trädgård, ett fint tillfälle för besökare både att njuta och att lära sig saker. Föredömligt nog hade Sigurd på förhand gjort beskrivningar av såväl hus som trädgård och diverse odlingstips – beskrivningar som delades ut till alla besökare. Ni som missade chansen att besöka får ändå en möjlighet att läsa dessa beskrivningar här, tillsammans med ett par bilder från visningen såväl som historiskt. Håll till godo!

Trädgårdsvisningen den 6/6 2018 hos Gun o Sigurd i Askeröd !

Huset. När vi 1973 köpte huset såg vi ganska snabbt husets möjligheter men det var den sköna ekhagen som fick oss att slå till direkt. Husets har byggts i omgångar, delen med manufaktur-garnaffär sedan 1893 byggdes före 1880/enligt lagfart/ med gjutet golv direkt mot marken för kylning av mjölken som skummades för mejeriets smörtillverkning. Det var uppköpsmejeri i huset under ca 20 år. Den äldsta delen bortom ytterdörrarna i väster bör vara byggd under 1860-talet.En arkitekt föreslog en förändring som passade vår familj med då 3 barn. Huset ändrades från butikslokal med 3 rum och en 3:a en 2:a och en 1:a till 8 rum och kök och flyttade in i dec. Vi anlitade snickare för kök och garderober samt elektriker och rörmokare men övrigt gjorde vi själva.

Växthuset byggdes år 2000 av stora 2-glasfönster i aluminium som suttit i hus som bytt till 4-glas. En värmeslinga från husets värmepump i jordbäddarna med cirkulationspump styr en givare i jorden som ställs på 12 grader startar vi 10-15 mars. Tomaterna sås 20 jan inomhus där det går att hålla 14-15 gr och belyses med 2 ledlysrör med rött/blått ljus. Slanggurkor sås februari i lite högre temp och även de belyses. Det brukar gå att skörda både tomat och gurka från nationaldagen till allhelgonahelgen. Vindruvorna av sorterna Frankenthaler/blå och Dr Schmidtman/vit är liksom minikiwin planterad utanför växthuset och dras in genom ventilationsluckor i grunden. Beskär vindruvorna hårt i december och under sommaren de nya skotten ett blad efter blomklasen.

Uthuset med rejäla gråstensväggar på 3 sidor innehöll förr brygghus, utedass och utrymme för de olika familjernas förråd av t.ex. koks. Vid norra gaveln där vi tog bort oljetanken och lade en kvarnsten som vi först tänkte ha som bord med affärslokalens trappa som sittplatser. Senare fäste vi några hjulringar ovanpå och gjorde om det till en vattenspegel med fågelbad och vattenfall. En svagströmspump i nedre dammen förser grodan med vatten. På den fina väggen i norr har vi den tidigt blommande rosen Kiese tillsammans med klematisen Jackmanni som trivs i halvskuggan.

Uthuset

Vinkasten på andra gaveln byggde vi 2014 har tre sorter vindruvor, en fikonplanta. Klivia och amaryllis. Under hösten sätter vi in en del växter för avmognad och täcker dem med bubbelplast med en frostvakt under. Använder även verkstadsutrymmet för övervintring.

Jordkällaren bakom byggde jag för några år sedan och har ventilation och elljus. Där förvarar vi en del burkar, rotfrukter och nedklippta fucksior när de avmognat.

Garaget byggdes 1924 för byns första bil byggdes delvis av lådor för galoscher.

Växter i trädgården. När tujan med 4 stammar blev alltför hög toppades den och senare byggde vi en några våningars lekstuga med utsiktspunkt dit man kommer på 22 trappsteg och med hjälp av kraftiga rep. I skuggan under där tidigare sandlådan tidigare låg är skön sittplats när solen steker.

Valnötsträdet som planterades i slutet av 70-talet beskärs på sommaren för att det inte skall bli högre än flaggstången och för att ge bättre skörd. Vi skördar de flesta år 30 liter som vi torkar i ugn och det räcker nästan hela vintern. I hörnan bakom växthuset har vi ett tagglöst björnbär, Thornless Evergreen som bär rikligt med välsmakande färgrika bär. De nya skotten dras varje höst ut längs tujahäcken och täcks vid sträng kyla och under våren binds de upp mot husets södervägg. Rossorten Raymont Chenault med friska blad och riktigt med röda blommor tidigt på sommaren och återkommer under sommaren liksom klosterrosen Uetersen. Bornholmsfikon som ger goda frukter men tål inte under -12 har spaljerats mot köksväggen och täcks den under vintern.

I rundningen fanns tidigare äppelsorten Säftaholm men jag har ympat om det till Aroma. Här finns även rosen Leonardo da Vinci och den doftande rosen Felingsgold med gula sen ger vita blommor även de är rotäkta och blommar återkommande under sommaren. Här finns även en kinesisk buskpion med stora röda blommor som dock fryser bort vissa år. I andra rundningen finns ett äppelträd där jag ympat in 6 olika sorter. Päronträdet i hörnan är ett familjeträd med 4 sorter men vissa år fryser blommorna på någon av sorterna eftersom de blommar tidigt. Bokhäcken mot ekhagen klipps i formationer för att få sikt ut genom ekhagen. Längs bokhäcken en rad av blåbäret Putte och framför dem en rad med hösthallon som ger skörd långt in på hösten och även tidigare om man lämnar några kvar några övervintrande grenar. 2 rader spaljerade rikt bärande smakrika svarta vinbär av sorterna Triton och Titania.

Växtlighet

 

Plåten mot mördarsniglar satte jag upp för 10 år sedan då invasionen blev för svår. Jag köpte tunnplåt av återvinningsföretag och bockade utåt-nedåt 3 cm i 55 grader. Naturhistoriska institutionen i Göteborg blev så intresserad att de gjorde ett reportage som de tog in i tidningen Råd och Rön. Runt luftintag i växthus och vinkast hindrar klistrad koppartejp effektivt sniglarna.

Gräsklippningen sköts av Husqvarnas utmärkta Klippo automatiskt 3 ggr i veckan.

Buxbomplantorna har jag förökat med sticklingar från gamla friska plantor på granntomten så vi har sluppit buxbomsjukan. Formklippningen har jag inspirerats av på den fina botaniska trädgården i Funchal på Madeira.

Krävande växter sätts i behållare och krukor och förvaras vi i svalt och ljust rum under vintern. Kamelia, den starkt doftande vintergröna japanska jasminen som blommar rikligt från maj till aug. vackert blommande Nerium, vintergröna citron får extra ljus under vintern. Övervintrar även någon planta av psysalis, gulblommande Sennan, blyblomman, passionsblomma, mandelviva, bouganvillèa, svartöga, afrikanska liljor, högväxande blålila verbena och pelargonier.

Dahlia och flera sorters fucksia förvaras frostfritt tillsammans rotfrukter o burkar i jordkällaren. Broccoli, majs, purjolök, västeråsgurkor och några blomsorter sås i växthus och planteras ut när vädret tillåter. Broccolibladen äter duvorna så de måste skyddas med nät. Potatis läggs till groning i mitten av mars och skördas ofta i slutet av maj. Brukar sätta några i botten av 10-liters spannar och förgrena skotten och fylla på jord efterhand.

Sommarlovsaktiviteter i Askeröd

Nu är det dags att återskapa förra årets succé då vi anordnade sommarlovsaktiviteter i Askeröd!

Under 3 dagar 27 juni, 28 juni och 29 juni kommer vi att skapa i Askeröds stationspark och dess lekplats! Bland annat kommer vi bygga fågelholkar och insektshotell, skapa konst och skulpturer och nya möbler. Varje dag finns fika och lunch för barnen. Aktiviteterna finansieras av Hörby kommun och är alltså gratis!
Anmälan: Skicka mail till askerodsbygdens.byforening@gmail.com. Föranmälan krävs och görs senast den 25/6. Vid anmälan: Uppge barnens namn, ålder, eventuella allergier samt vilka dagar  som de ska vara med. Uppge även målsmans namn, e-post och telefonnummer.
Sommarlovsaktiviteter under 2017