Under söndagskvällen firades valborg av vid gula magasinet i Askeröds bykärna. Klockan 19.30 stod festfixaren Robert Snygg redo att fjutta på bålet, en gärning som är lika traditionsenlig som när Karl-Bertil Jonssons stränge fader Tyko sätter upp julstjärnan i granens topp på julafton. Efter att elden slagit mot himlen ett tag och de sångglada fått använda stämbanden fick jag debutera som ansvarig för barnens godisregn. Riv och slit blev det nedanför brandbilen när jag slängde ut sötsakerna, kanske till stor del för att det var fler barn på plats än jag trodde det skulle vara varpå mängden godis möjligen var för liten. Jag får trösta mig med att barnen säkert var tacksamma ändå, ungefär som min egen Oliver som under en hel halvtimme kunde suga på en klubba när han kom hem, den enda godis han fick vantarna på och som dessutom slagits sönder mot asfalten. Men själaglad var han ändå. Och själaglad var jag för den vackra kväll vi fått vara med om.
Showing all posts in april 2017
Byföreningen anordnar sommarlovsaktiviteter!
I dagarna blev det klart att Askeröds Byförening får del av den satsning som Hörby kommun gör på sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar i åldern 6-15 år. Den 5-7 juli kommer vi arrangera ”Ungdomarnas Askeröd” där barn och ungdomar under tre dagar får uttrycka sig i form och lek. Platsen för arrangemanget kommer vara Stationsparken och lekplatsen. Bland annat är tanken att med hjälp av konst och naturmaterial utforma området på ett sätt som uppmuntrar lek. Det kommer också ges möjlighet att bygga en hinderbana för cykel, skateboard och inlines.
-Det är så viktigt att barn och unga får göra sin röst hörd och att de märker att det går att påverka miljön vi lever i. Så även om det kommer vara lekfullt och roligt så kommer det förhoppningsvis också ge barnen en känsla av inflytande. Att det faktiskt går att forma förutsättningarna för sin egen lek, säger Angela Spencer, kassör i byföreningen och initiativtagare till aktiviteterna.
Hörby och Höörs kommuner är just nu igång med att sammanställa sommarprogrammet. Så snart det kommer ut kommer vi här ge er en länk som ni kan följa om ni vill anmäla er till aktiviteterna i Askeröd i sommar. Vi återkommer också med en hel del mer information här på hemsidan när det närmar sig!
Vad är Askerodsbygden.se?
Igår gick Askerödsbygdens Byförenings årsprogram i tryck och de kommer nu att delas ut i bygden under närmsta veckorna. En av de nyheter som finns i programmet är byföreningens nya hemsida askerodsbygden.se så jag tänker att det är på sin plats att presentera den närmre för er som nu kanske besöker den för första gången.
Från byföreningens sida har vi under en period pratat om att vi skulle vilja synliggöra allt som sker i bygden oavsett om det är vi som står för en aktivitet eller om det är någon annan. Vi vill också på ett bättre sätt presentera företag och föreningar som verkar i bygden. Syftet är att ge besökande och invånare en helhetsbild av vad Askerödsbygden har att erbjuda något som i förlängningen också kan göra att det skapas ännu bättre förutsättningar för alla som engagerar sig i bygden både ideellt och professionellt.
Askerödsbygden.se är uppbyggd på så sätt att förstasidan erbjuder bred information om bygden. I text kommer läsaren kunna ta del av saker som sammanfattningar av byföreningens aktiviteter, aktuella fotbollsresultat, texter om lokal ekonomi, trädgårdstips, aktuella lokala politiska frågor och mycket mer. Det kommer med andra ord vara en god blandning som kanske kan betraktas lite som en lokaltidning. På förstasidan finns också ett kalendarium i spalten till höger. Där kan läsaren se kommande händelser i bygden.
Förutom förstasidan har vi också ett par menyer där andra saker presenteras närmre, exempelvis byföreningens arbete, vilka som är med i styrelsen och hur invånare gör för att bli medlemmar. Denna del utvecklar vi fortfarande så hur dessa menyer utformas får ni följa framöver.
Vi kommer också – så långt som möjligt, uppmuntra alla läsare att bidra till sidan. Det kan handla om att man skriver en text varannan månad. Eller att man skickar in foton från en vacker promenad. Eller något annat. På så sätt hoppas vi hålla sidan levande och intressant för alla som besöker den!
Så, välkomna alla som har hittat hit. Hoppas att vi ses igen!
Fotbollspremiär i kalla vindar
En sak jag hittills lärt mig i livet är att det finns två typer av människor. De som gillar att utsätta sig för lite sämre väder samt de som bara gillar värme och solsken. I mitt eget hushåll har vi t ex båda typer; min kära sambo tycker allt väder förutom tjugo grader varmt och sol är miserabelt medan jag själv gärna går ut i snökaos och minusgrader bara för att känna mig levande. Under dagens hemmapremiär där Askeröds IF tog emot Torna Hällestad var båda dessa människotyper tydligt representerade. Å ena sidan de som stod runt planen och där utsattes för riktigt kyliga vindar. Å andra sidan de som skyddade sig från vinden invid klubbhuset och där kunde njuta av en skönt skinande sol.
Själv var jag på plats med mina två barn, Emma och Oliver (9 månader respektive 3 år gamla), och hade därför lite svårt att följa vad som skedde på planen. Istället gick mycket tid åt för att dra upp Emmas mössa som ideligen halkade ner framför hennes ögon. Och när jag inte var sysselsatt med det drog Oliver iväg mig till kiosken för att köpa glass. Jag hann dock uppfatta att Askeröd spelade ganska bra och hade flera lägen, bland annat ett gyllene läge där en oturlig bollstuds gjorde att bollen flög över mål snarare än in i mål. Askeröds glada spel till trots var det Torna Hällestad som lyckades göra mål i första halvlek. Två stycken dessutom. Jag såg dessvärre inte något av dem. Men Emma gjorde det säkert eftersom jag vid det laget hade slitit av henne mössan.
I andra halvlek fortsatte Askeröd dominera. Men utan att utnyttja de chanser som uppstod. Vid ett tillfälle ville man dessutom ha straff utan att få gehör från domaren något som fick tränare Bengt BP Persson att lite lätt slita i en försvarslös hörnflagga. Dock visade det sig snart att Bengt inte skulle behöva slita sitt hår, åtminstone inte i denna match. Målen började trilla in ett efter ett. 1-2 kom efter kalabalik i Torna Hällestads straffområde. 2-2 kom när Rolle Jönsson fick skallen på ett väl avvägt inlägg. Och matchvinnande 3-2 kom när Johan Svensson majestätiskt gled igenom Tornas mittfält och försvar innan han placerade in bollen med en enkel bredsida. Glad sprang han därefter för att krama om några entusiastiska bollpojkar och sekunderna senare samlades hela laget för att fira det vackra målet och den starka vändningen.
Torna Hällestad hade efter Johans mål ett par halvchanser men kom inte riktigt nära. Istället var det Askeröd som kunde avgjort med ett fjärde mål på straff, men den slogs inte bättre än att målvakten kunde rädda. Till slut var det tveklöst en rättvis seger för Askeröd i en fin hemmapremiär där både spelare och ledare fick betalt för hårt arbete. Själv kunde jag glatt återvända hem efter att ha njutit fin fotboll, en trevlig stund med barnen och, inte minst, sköna kalla vindar.
Välkommen till Askerodsbygden.se!
När jag var liten fanns inte internet. De nyheter vi i familjen kunde läsa då var i form av Värnamo Nyheter, en morgontidning otroligt nog rikskänd för att förgylla förstasidan med lokala annonser. Visst kunde far min köpa med en Expressen hem ibland, sedvanligt prydd av en glad geting (tidningen alltså – inte min far), men det var lyx. För det mesta fick jag öva upp min läsduglighet genom att förkovra mig i texter om polisutryckningar i Gnosjö eller personporträtt från ålderdomshem i Smålandsstenar. Det kanske låter torftigt, men det var det inte. Och mina föräldrar kände en av journalisterna på tidningen så han kom hem till oss ibland. Det var häftigt.
Jag minns inte hur gammal jag var, men jag minns att datorer började ta över våra liv. Först stod det plötsligt en i vardagsrummet – den hade far lånat från jobbet. Med hjälp av piltangenterna kunde jag köra Formel1 med Ferrari- eller McLarenbil. Jag vill också minnas att jag fick använda något som kallades MS Dos för att navigera samt att skärmen blev ohyggligt cool om man inte gjorde något alls (jag förstod senare att det var fråga om en skärmsläckare). Efter något år köpte vi dator och ganska snart fick vi också tillgång till internet. Det lät något vansinnigt när man skulle koppla upp sig. KRSCH-KRSCH-KRSCH-IÖÖÖ-IÖÖÖ-
Larmet är för länge sedan försvunnet och nu okynnessurfar vi väl mest hela tiden som befolkning betraktat. Jag försökte länge stå emot för att inte hamna i Smart Phone träsket men nu sitter jag där och undersöker om Newcastle Uniteds officiella hemsida släppt någon nyhet stup i kvarten. Jag vet att beteendet gränsar till dumhet, men det finns någon märklig magi där som gör att fingrarna nervöst fipplar över skärmen så snart det öppnas tillstymmelse till möjlighet. Utvecklingen är förstås förunderlig om man jämför nuläget med hur det var när jag var grabb för 30 år sedan. Då var det nära på omöjligt för mig att läsa om något bortanför Skeppshult (ja, just det, där tillverkas både stekpannor och cyklar). Nu får jag kämpa för att stå emot floden av information från världens alla hörn som väller ut ur telefon och dator. Fantastiskt, såklart, är det att världen kunnat bli så mycket mindre att den kan rymmas i var persons byxficka. Fantastiskt, också, att vem som helst för en billig peng kan bli journalist på egen hand och göra hemsida eller skriva blogg. Men samtidigt förefaller det som om många människor kommit en smula bort från sitt lokala sammanhang. Varför läsa om det som är nära och vanligt när det går att läsa om världsstjärnor någon helt annanstans? Och varför träffa grannar när man kan ha kontakt med kompisen som bor i ett annat land?
I Askerödsbygdens Byförening tar vi nu upp kampen i informationsflödet. Vi tror att det är möjligt att med små medel bygga en hemsida som känns så pass angelägen att bygdens invånare väljer att besöka den. Sidan är fortfarande under uppbyggnad, men i takt med att den utvecklas hoppas vi till exempel kunna erbjuda läsvärda texter om vår bygd, ett tydligt kalendarium som visar alla arrangemang och aktiviteter samt forum där invånare kan låna eller byta saker med varandra. Förhoppningsvis kommer allt fler vilja bidra med texter eller bilder och göra det till en sida som många både vill göra och läsa. Kanske kommer det inte kännas torftigt utan tvärtom lite häftigt. Ungefär som jag tyckte när jag var liten.
Jonas